Cursuri de formare profesionala si ce presupun acestea

Cursuri de formare profesionala si ce presupun acestea

Cursuri formare profesionala      Cine spunea ca daca vrei, poti face scoala toata viata, nu se insela! Daca doresti sa te dezvolti, fie pe plan profesional, fie pe plan personal, iar liceul si facultatea consideri cu nu-ti sunt de ajuns, poti oricand sa apelezi la niste cursuri de formare profesionala care sa-ti sporeasca capacitatile specifice neceare domeniului pe care vrei sa-l aprofundezi. La terminarea programului, absolventii primesc calificari acceptate de sfera economica si, mai multe de atat, pe langa competentele profesionale nou dobandite, acestia se pot dezvolta si pe plan personal.

        Aceasta alegere apartine fiecaruia in partea, acest gen de educatie nonformala nefiind obligatoriu; exista, insa, unele locuri de munca si unii angajatori care incurajeaza, sau chiar platesc, dezvoltarea abilitatilor practice aferente serviciului prestat si incurajeaza personalul sa participe la aceste cursuri de formare profesionale. Acestea vin cu o serie de avantaje, cum ar fi dezvoltarea propriu-zisa si imbinarea lectiilor teoretice cu cele practice, dar si posibilitatea de a fi nevoit sa te integrezi intr-un anumit grup si sa pui bazele unei relatii cu acesta. Un alt beneficu adus de participarea la astfel de cursuri este reprezentat de multitudinea de optiuni si informatii care, daca stii cum sa le manageriezi, iti vor largi orizontul si cu ajutorul carora vei putea fie sa iti imbogatesti cunostintele, abilitatile, fie sa deschizi noi usi in domeniul in care doresti sa te specializezi. Un plus al acestei activitati nonformale este faptul ca, in urma absolvirii, vei beneficia de un certificat care sa ateste la nivelul intregii Uniuni Europene ca esti calificat intr-un anumit domeniu.

      O definitie des intalnita este aceea ca formarea profesionala nu face altceva decat sa asigure imbogatirea competentelor profesionale pentru cei ce doresc un loc de munca sau reintegrarea pe piata fortei de munca, ajutandu-i sa se califice si sa se perfectioneze intr-o anumita bransa. Acest proces are ca scop activarea sau reactivarea fortei de munca si cresterea cotei privind competentele profesionale. Mai multe de atat, in urma acestei activitati, initierea sau reintoarcerea oamenilor la locurile de munca este facilitata, in timp ce procesul cerere-oferta de pe piata fortei de munca este ajustat. Cursurile de formare profesionala ajuta la pastrarea competentelor, promoveaza dezvoltarea acestora, stimuleaza si sporesc astfel incat absolventii sa reuseasca, ca si personal calificat, sa se impuna in fata agentilor economici.

     Inaintea organizarii acestor cursuri sunt depistate pe piata fortei de munca anumite probleme pentru care, in urma unor discutii, se cauta solutii; astfel, se identifica o nevoie si se planifica aceasta activitate de formare astfel incat sa raspunda cererilor nevoii respective. Desfasurate intr-un cadru legal, cursurile de formare profesionala au un grad ridicat de profesionalism si confidentialitate, asigurand sanse egale pe piata muncii tuturor participantilor si incurajand participantul sa faca parte activ, nu pasiv, din viata sociala si din sferele acesteia - indiferent de comunitatea in care se afla. Aceste cursui vin ca raspuns numeroaselor probleme de acces la locurile de munca, de limitare a somajului, de crestere a tot ce inseamna investitie in domeniul resurselor umane, de urmarire a metodelor si metodologiilor aplicate in predare, dar si de elemente precum sporirea rationamentelor de eficientizare a acestor cursuri in sine. Este de la sine inteles ca in vederea intamplarii acestor cursuri este nevoie de sali de clasa dotate corespunzator cu materiale, echipamente si instrumente necesare, de locatii ale acestor sali de clasa care, frecvent, se desfasoara in sediile AJOFM, dar si de profesori, de formatori si de personal responsabil cu desfasurarea cursurilor.

Curs de prim-ajutor       In cazul in care va aflati in situatia de a nu putea sa alegeti intre doua cursuri de formare profesionala sau pur si simplu aveti o nelamurire legata de participarea in sine in cadrul acestor cursuri, este bine sa va informati inainte astfel incat sa nu intampinati situatii neplacute pe parcurs. Este posibil ca, in incercarea de a alege un curs potrivit nevoilor dumneavoastra, sa va loviti de anumite intrebari; prezentul articol incearca sa va ajute. Din cauza unei palete largi, ofertele cursurilor de formare sunt din ce in ce mai numeroase si mai variate. Incercati sa va aplecati asupra unuia care raspunde tuturor cerintelor pe care le aveti, fie ca ele sunt legate de certificatul de calificare si de recunoasterea acestuia (iar in acest caz se vede necesara o consultare a Ordonantei Guvernului ce are ca subiect formarea profesionala), fie ca nu reusiti sa intelegeti care sunt furnizorii acestor cursuri (pentru asta va trebui sa consultati Registrul National al Furnizorilor de Formare Profesionala Autorizati); tot acolo veti gasi si toate informatiile legate de locatie, de program, de oferta de ucenicie, de contractul formarii profesionale, dar si modul in care puteti sa sesizati o neregula cu unul dintre furnizori.

      Dupa terminarea cursurilor de formare profesionala veti sustine un examen in urma caruia veti absolvi. In comisia de verificare vor fi prezenti atat reprezentanti din cadrul furnizorilor, cat si oameni de profesie din categoria de formare - specialisti. In cazul in care nu reusiti, din diverse motive, sa promovati, in loc de diploma vi se va oferi o adeverinta de participare cu ajutorul careia va veti putea inscrie intr-o alta sesiune de examene finale. Certificatul de absolvire al unui curs de formare profesionala este deosebit de important pentru ca, in lipsa acestuia, calificarea aferenta cursului nu va putea fi recunoscuta nici pe plan national, nici in contextul european. Tipurile existente de certificate sunt cele de calificare si/sau recalificare din care iese faptul ca ati practicat ucenicia in cadrul unui loc de munca organizat pentru nomenclator sau cele pentru care cursurile profesionale au care au ca scop stagiile de initiere, specializare sau perfectionare pentru meseriile din cadrul clasificarii ocupatiilor in grupe majore. Ca orice dimploma de absolvire, si cea de calificare profesionala presupune o anexa in care este trecuta competenta obtinuta, numele titularului si alte detalii. Acest certificat sta sub semnatura Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale si al Ministerului Educatiei si Cercetarii si poate fi de nivele diferite in functie de categoriile programului de formare absolvit.

Curs de bucatar-patiser     Aceste cursuri de formare profesionala sunt fie completari, fie continuari ale ansamblului de educatie formala din invatamant. Abillitatile dezvoltate sau competentele dobandite in cadrul acestora sunt aferente fiecarei profesii: bucatar, camerist, frizer, ospatar, masinist etc., iar dupa terminarea loc aceasta calificare este, de catre piata muncii, recunoscuta, apreciata, atestata si valoroasa - mai ales pentru ca un accent masiv pica pe practicarea unei anumite ocupatii, iar ajunsi in fata unui post liber, absolventii cursurilor de calificare au un avantaj considerabil in fata celor care stiu doar in teorie ce presupune meseria respectiva.